FETMAEPIDEMIN. Lisbeth Stahre som är medicine doktor i psykiatri, socionom och KBT-terapeut, skriver i dag i en debattartikel i Svenska Dagbladet att ett specialdesignat KBT-program för övervikt/fetma-behandling visat sig vara överlägset de sedvanliga råden om kost och motion.
Stahre hänvisar till två vetenskapliga studier som genomfördes på Karolinska Institutet 2005 och 2007. Dessa visade att ett specialdesignat program med KBT, kognitiv beteendeterapi, var mer framgångsrikt när det gällde bestående viktnedgång än alla andra viktstudier kunnat uppvisa.
159 personer som alla hade ett BMI över 30 (svår övervikt/fetma) deltog i de två studierna, följdes under programmets gång och 1,5 år efteråt. Syftet med programmet var att få deltagarna att uppmärksamma vad i deras vardag som fick dem att överäta och ge dem verktyg att förändra dessa orsaker. Så sent som i år publicerades ännu en studie från åtta vårdcentraler i Göteborg, som också visade att programmet signifikant minskade deltagarnas känslomässiga och okontrollerade ätande.
Råd om kost och motion hjälper inte
Men svensk sjukvård fortsätter att som standard erbjuda ”råd om kost och motion” som behandling, trots att denna metod i vetenskapliga studier och folkhälsostatistik visat sig vara otillräcklig och rent av misslyckad när det gäller bestående viktnedgång. Tvärtom ökar antalet överviktiga och feta för varje år.
Lisbeth Stahre konstaterar att det inte är brist på kunskap om näringslära som gör människor feta – det är vardagspsykologiska orsaker som ligger bakom det överätande som resulterar i övervikt och fetma. Stahre skriver:
”Man skulle därför tro att vården letade med ljus och lykta efter bättre behandlingsmetoder för att hjälpa sina överviktiga/feta patienter, och för att hejda den galopperande ökningen av övervikt och fetma. Eller ägnade sig åt självreflexion kring orsakerna om varför råd om kost och motion inte fungerar som viktökningsbromsare.
Det fanns således anledning att tro att den allmänna vården och dess utbildande primärvårdscentra skulle ta emot det både behandlings- och kostnadseffektiva KBT-programmet med öppna armar. Så har inte varit fallet.”
Psykologiska orsaker bakom fetma
Lisbeth Stahre visade i sin doktorsavhandling att fetmans orsaker framförallt är psykologiska och utlösta av stress av olika slag. Fetma ses i dag som ett livsstilsproblem, trots att vetenskapliga studier visar att det är känslomässigt ätande och inte livsstilsfrågor som leder till överätande och viktökning:
”Bevisbördan när det gäller de psykologiska orsakerna till fetma är således tung. Tar man del av fetmaforskningen framgår det rätt klart att en framgångsrik behandling av övervikt och fetma bör handla om annat än råd om kost och motion. Och inte heller om ökad kunskap i näringslära. … Kostnadseffektiv evidensbaserad behandling, med bestående viktresultat vid övervikt och fetma finns tillgänglig för primärvården. När ska vården vakna?”