NAMNFREJD. Den 25 januari 1929 föddes Robert Faurisson i England. Hans mor var från Skottland och fadern från Frankrike. Han studerade franska, latin och grekiska och började arbeta som lärare i Vichy, Frankrike. 1972 skrev han sin doktorsavhandling. Mellan 1973 och 1990 var han professor vid universitetet i Lyon i Frankrike.
På 1960-talet uttalade Faurisson sympatier för fransmännen i Algeriet och han tros ha varit medlem i Organisation de l’Armée Secrète (OAS), en högernationalistiskt paramilitär organisation som kämpade för att Algeriet skulle fortsätta vara franskt. Påståendet har aldrig kunnat bevisas.
Från 1974 och fram till hans död skulle Robert Faurissons liv komma att präglas av en kamp för yttrandefriheten och den revisionistiska uppfattningen gällande förintelsen under andra världskriget. Professor Faurisson ansåg att den officiella historieskrivningen gällande förintelse inte var tillförlitlig och inledde sin ”karriär” som revisionist med att skriva ett brev till förintelsemuseet Yad Vashem i Israel i vilket han ansåg sig bevisa att förintelsen inte hade ägt rum.
1978 blev professor Faurisson en av medarbetarna i Institute for Historical Review (som bland annat grundades av Willis Carto) och kom att skriva åtskilligt om förintelsen och relaterade ämnen. Mest känd är kanske Faurisson för boken där han argumenterar för att Anne Franks dagbok är en förfalskning. Boken är i dag olaglig i flera europeiska länder.
I början av 1980-talet författade den världskände filosofen och författaren Noam Chomsky ett förord åt professor Faurisson. Chomsky, själv jude, menade att det inte fanns minsta tillstymmelse till antisemitism i Faurissons arbete, även om han själv inte sympatiserade med professorns idéer. Chomsky hävdade att Robert Faurisson snarast var att kategoriseras som liberal.
1983 bötfälldes professorn för att ha uttalat att Adolf Hitler aldrig beordrade eller tillåtit att någon avrättats på grund av ras eller religion. 1989 blev Robert Faurisson grovt misshandlad när han var ute med sin hund. Flera personer attackerade honom och slog bland annat av käken på honom.
1990 blev det olagligt att förneka förintelsen i Frankrike, en lag som bland annat tillkom för att sätta stopp för Robert Faurisson. Han blev per omgående åtalad och dömd för brottet och 1992 sparkades han från sin anställning på universitetet i Lyon. Professorn kom att åtalas och dömas för brottet vid åtskilliga tillfällen fram till sin död.
Professor Robert Faurisson var en omtyckt föredragshållare och besökte Sverige vid flera tillfällen. I början av 1990-talet var han inbjuden av Ahmed Rami och Radio Islam. Han möttes då av protester och attackerades av det fria ordets fiender.
Är 2007 var det Logik Förlag som bjöd in honom i samband med att hans bok, Mitt liv som revisionist, släpptes på svenska. Då genomfördes en föredragsturné med honom i landet. En som var med då var Björn Björkqvist, som minns mötet med Robert Faurisson:
Professorn deltog också i Internationella konferensen för att granska den globala visionen av Förintelsen som hölls i Iran 2006 och 2012 tilldelades han en utmärkelse av Irans dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad för det mod han visat under åren. 2008 blev professorn god vän med den franska komikern och politiska aktivisten Dieudonné M’bala M’bala och han firade sin 80-års dag i dennes teater.
Det var i söndags, den 21 oktober, som Robert Faurisson, efter att ha återvände hem till Vichy efter en resa till England, ramlade ihop. Han återfick inte medvetandet utan avled kort därefter. Professor Robert Faurisson har kallats mycket genom åren, inget av det var sant. Han var inte ”rasist”, vilket hans färgade vänner kan intyga. Han var inte ”nazist”, vilket alla som diskuterat politik med honom vet om. Han var inte ”antisemit”, vilket Noam Chomsky konstaterade.
Däremot var han en fritänkare, en dissident som vägrade låta sig tystas. Han var en förkämpe för det fria ordet och yttrandefriheten som sådan – sin egen och alla andras. Sist men inte minst. Han var en som aldrig gav upp. Det är som sådan han ska minnas, nu och för all framtid.