LÖNER. Under perioden 2015 till 2017 ökade kvinnornas löner i Sverige såväl i procent som kronor, enligt LOs lönerapport. Som grupp är det grundskolelärarna som dragit vinstlotten med 13 procents löneökning. Andraplatsen hålls av socialsekreterare med 12,3 procent. Poliser har det inte lika muntert med 7,7 procent, dock aningen bättre än snittet på arbetsmarknaden i helhet, som är 7,3 procent.
Tjänstemännen är de som fortsatt drar ifrån. Lönegapet mellan ”tjänstemän” och ”arbetare” har ökat med 6 400 kronor. 2017 var medellönen för en ”tjänsteman” 39 300 kronor medan ”arbetaren” fick nöja sig med 26 500 kronor. För samtliga anställda i Sverige under perioden var snittlönen 33 000 kronor. Sedan år 2000 har snittlönen gått upp med 66 procent.
LO är inte nöjda och Torbjörn Jansson svarar sålunda på frågan hur länge de avser att acceptera skillnaden:
– Vi tolererar inte det. Men problemet är om vi sätter stopp för det här så äventyrar vi hela den svenska lönebildningen. Vi måste ha en bredare samsyn.
Alla är dock överens om att det är bra för jämställdheten att kvinnor är de stora vinnarna och att det måste fortsätta vara så för att Sverige ska vara progressivt och bra.