De påstått inkluderande unisex-toaletterna har orsakat precis de problem som många varnat för. Engelska skolflickor berättar att de känner sig osäkra när de tvingas dela toaletter med pojkar och vissa undviker helt att gå på toaletten under skoltid. Andra skolkar helt enkelt. Nu höjer både läkare, politiker och föräldrar rösten för att få stopp på de könsneutrala toaletterna. Har Sverige samma problem? Inte enligt den rektor vi talat med.
De könsneutrala toaletterna skapar inte bara otrygghet utan kan leda till direkta hälsoproblem. Att hålla sig från att gå på toaletten leder till ökad risk för bland annat urinvägsinfektioner. Flera elever undviker helt skolan när de har mens för att slippa skämmas. Satsningen på unisex-toaletter i England var ett försök att få könsbytare att känna sig inkluderade. Istället verkar det ha exkluderat många flickor.
En som varnar för unisextoaletter är läkaren Tessa Katz. Det är inte bara risken för urinvägsinflammation, utan även de psykologiska effekterna av att känna sig otrygg vid toalettbesök, säger hon till Daily Mail.
Föräldrar har börjat protesterna mot unisextoaletterna, som införs i allt fler skolor i England. De har i de absolut flesta fall inte ens blivit tillfrågade eller ens informerade om vilken skolmiljö deras barn vistas i.
Stephanie Davies-Rai från ”Transtrender Trend”, en aktivistgrupp som ställer sig emot nutidens genusteorier säger att skolorna i många fall har blivit lurade av trans-aktivister. Man säger att skolorna måste ha könsneutrala toaletter för att inte bryta mot jämställdhetsregler. Det stämmer helt enkelt inte.
Hur ser då situationen ut i Sverige? I Luleå beslutade man redan 2016 att införa unisex-toaletter i alla lokaler som kommunen äger. Ett beslut som inte togs väl emot. När SVT talar med Anne-Lie och Hans berättar de att unisextoaletter är ”svammel”, helt enkelt.
Nyfiken på hur långt man har kommit ringer vi upp Luleå kommun där det visar sig lite svårt att få fram några siffror. Toaletten i byggnaden som den trevliga kvinnan i växeln sitter är hur som helst könsneutral, men det hade hon knappt tänkt på.
Vi blir kopplade vidare till rektor Ida Henriksson på Luleå Gymnasieskola. Hon har inte hört några klagomål eller rapporter om flickor som känner sig otrygga. Det är i sig faktiskt inget konstigt. Toaletterna på skolan är förvisso könsneutrala men de är helt separata toaletter som bara används av en person i taget. I England är det stora toaletter med bås, och därmed mycket otryggare.
Vi frågar Henriksson hur många ”transelever” som finns på skolan, och om de uppskattar unisextoaletterna men Henriksson vet givetvis inte hur många sådana elever som finns på skolan. Det är inget som registreras.
Så länge könsneutrala toaletter bara innebär en annan skylt på dörren är det knappt värt att uppröras över. Men finns det skolor i Sverige där flickor och pojkar faktiskt går på samma gång? Jag har inte lyckats hitta någon sådan, men om just du har ett tips så om det, eller annat relaterat till unisextoaletter, hör gärna av dig: [email protected]